11 maj 2025
Snart är sommaren här
Läste på SMHI att sommaren definieras som då medeltemperaturen under dygnet är + 10°C, det brukar ske mellan 15 och 20 maj. Det var -4°C i nättras. Inte bra för blommorna som ska ge frukt framåt hösten. April och första hälften av maj har ju varit kall och tur är väl det då vi knappt har fått något regn alls, de säger att läget är sämre än inför sommaren 2018 då vi hade den stora torkan. Låter inte bra. Men det kommer nog regn lagom till skolavslutningen, brukar det inte vara så?
Hur som helst, nu är det hög tid att komma igång med fortsättningen av nya produkt. Jag startade ju sommaren 2024 och har nu bestämt mig för att fortsätta tack vare alla förvånade och positiva uttryck jag fått då jag presenterat min Crema. Jag säljer nu både i Visby och i Stockholm. Återförsäljare hittar ni på en egen flik ovan.
Nu blommar i alla fall många av fruktträden, olika sorter kommer ut olika tidigt. Päronen Greve Moltke är i stort sett överblommade medan Gråpäron, Williams och Esperens Herre blommar för fullt. Äpplena Stenkyrke har knappt ha börjat, Åkerö och Gravensteiner har kommit längre. De är som vackrast nu, en delikat blandning av vitt och rosa.
Valnötsträdets kapslar med pollen är stora och bladen och honblommorna är på väg att utvecklas. Bladen är rätt tydligt brunröda men grönar till sig om några veckor.
I höstas tog jag hand om och mustade 1500 kg äpplen och päron bara från vår tomt, det blev 500 enheter som jag nu säljer. Burkarna med Valnötter i Crema di Päron är nästan slut men Crema di Äpple som jag gjorde mer av finns i källaren. De kommer nog gå åt framåt sommaren och sen är det bara att invänta hösten med plockning, mustning och kokning. Så framåt början av november då de sista äpplena har plockats och valnötterna fallit ned får det bli premiär av årets produkter. Sen har jag lite idéer på ytterligare förädling men det kommer jag dryfta om senare.
Närmast i tiden, 16 maj, ligger besök på ROT Butik & Kök på Södermalm där jag ska vara med och visa upp mina alster, ska bli mycket spännande.



9 dec 2024
Årets valnötsår 2024
Vi har två valnötsträd, det stora är nog lika gammalt som huset från 1910, det är 15 meter i diameter och nästan lika högt. Jag plockade iår 100 liter vilket låter rätt mycket men förra året fick vi 175 liter och vi har plockat över 300 liter vissa år.
Tidigare plockade jag allt för hand, dvs ett och ett, men hittade ett fantastiskt verktyg för några år sen, en fruktplockare från Gardena som består av ståltrådar i en slags rulle som man bara rullar över gräsmattan, funkar för valnötter, äpplen och päron hur bra som helst. Utan den hade min rygg varit av. Gräset måste dock vara rätt så välklippt för att det ska gå lätt. Rekommenderas!
Valnötterna har jag iår lagrat torrt men svalt så de ej torkar för fort, de behåller sin mjälla konsistens då men har ändå en viss spänst. Jag knäcker upp ett gäng som får torka några dagar, sen är de som allra bäst.
Det blir en hel del skal över sen.


9 dec 2024
Nu är snart Lucia här och Creman är klar
Säsongen är nu över, creman kokad och klar, återstår att sätta etiketter på de sista flaskorna. Dags att lära sig om hemsidor, WordPress, Facebook och annat. Jag är novis på detta så det kommer nog bli en del estetiska övningar vid skärmen men jag ska försöka göra det informativt och inspirerande för er alla.
